Woonzorgcentrum Noorderhoek Sneek 2017-03-06T13:52:59+00:00

Project Description

Woonzorgcentrum Noorderhoek Sneek

Hoe past Woonzorgcentrum Noorderhoek Sneek belevingsgerichte zorg toe?

WZC Noorderhoek is momenteel heel erg bezig met belevingsgericht werken. Alle personeelsleden uit alle disciplines doen een 2 jarige scholing over: eigen regie/attitude werknemer/familieparticipatie/vrijheid versus veiligheid. De scholing mag heel creatief worden ingevuld door de personeelsleden. Ze mogen zelf creatief meedenken in hoe de kennis te vergroten. De uitstraling in Noorderhoek is modern echter er is gebruik gemaakt van herkenbare prints op de muren. Zo komen de Sneeker zeilbootjes terug en uiteraard het schaatsen, wat herinneringen aan de 11 stedentochten oproept. Bewoners vinden het fijn om zo modern en herinnering te combineren. Het activiteitenteam zoekt steeds belevingsgerichte activiteiten uit. Zo zijn er pas Sneeker skûtsjes geknutseld, gezaagd en geverfd met de Sneeker watertoren erbij. Elke keer als bewoners hun kunstwerk zien krijgen ze herinneringen aan hun belevenissen rondom de waterpoort. De meest innovatieve spelmaterialen worden aangeschaft om de activiteiten zo passend mogelijk aan te bieden. Zo fietsen bewoners op het fietslabyrint en krijgen ze de beleving dat ze echt door Sneek fietsen omdat er filmbeelden geprojecteerd worden op een tv scherm tijdens het fietsen. Je kunt zo zelf de route kiezen en de beelden draaien mee. Geweldige uitvinding. Tevens wordt er druk gebruik gemaakt van de tovertafel. De bewoners in een verder stadium in dementie worden zo op een leuke manier geactiveerd en we zien glimlachjes, en handbewegingen en voldane gezichten. Prachtig toch?

Waarom is Woonzorgcentrum Noorderhoek Sneek het meest belevingsgerichte zorghuis van Nederland?

Wij zijn het meest bezig met belevingsgerichte zorghuis omdat alle medewerkers actief 2 jaar bezig zijn met belevingsgericht werken. Uit alle disciplines doet men mee, dus van receptie tot keuken tot zorg tot welzijn tot teamleiders tot technische dienst tot huishouding, echt iedereen doet mee. Er zijn gemixte groepen gemaakt die per half jaar een onderdeel gaan behandelen om de kennis te vergroten zodat echt elke medewerker volledig belevingsgericht te werk kan gaan.

De scholing mag de werkgroep zelf invullen: trainers uitnodigen, sprekers, andere zorgcentra bezoeken, opdrachten maken, films kijken, literatuur onderzoek, in gesprek met familieleden, bewoners onderzoek, kortom: alles kan worden bedacht. Mooie teambuilding die zorgt voor top belevingsteams die super belevingsgericht te werk kunnen gaan.